Toma pune tunurile pe Boșcodeală

– Azimut 176,34 latitudine Nordică, cu 76,54 longitudine Vestică, pentru comandă foc, încărcați!
– Ce-are ăsta, mă, a înnebunit? zise Georgică prins între cremaliera tunului de 70 și pedala de tragere.
– Spune-i și tu să se uite pe luneta telemetrică, îi zise lui Costel care se afla mai aproape de Toma. A prins Grup Romet-ul în țintă și el zicea de dimineață că pune tunurile pe Boșcodeală.
Lasă, mă, că acolo se ascunde Boșco, unde vrei să tragă și el, că doar nu suntem în Bărăgan. Tragem și noi unde sunt ruine.
– Bine, încărcați! sună vocea dură a tunarului șef.
– Încărcați, răcniră șefii de baterie și toate închizătoarele țăcăniră scurt, îngrămădind obuzele în țevile lacome ale tunurilor.
Cu mâinile crispate trăgătorii așteptau semnalul de foc , ce venea de obicei după ce ultimul tunar raporta îndeplinirea sarcinii.
Toma privea neîncrezător în zare, acolo unde azimutul lui ar fi căzut din cer ca o săgeată în capul fostului primar.
– Ia, dă mă, luneta aia, să mă uit pe ea, îi zise șefului de arme care se uita neîncrezător în zare. Credea că va trage acolo o salvă de tun și primarul bucuros va pleca în vacanță vreo trei zile să-și serbeze victoria. L-a altoit pe Boșcodeală și nu mai avea de ce să-și facă griji. Dar nu a fost să fie așa.
Privind în zare, primarul vedea uzinele Krupp. Ieșeau de acolo tractoare Lamborghini și camioane încărcate cu piese turnate și laminate. Avioane, elicoptere și chiar combine de recoltat cereale. Toate noi-nouțe cu marca Grup Romet pictată pe subțiori. O adevărată desfătare a privirilor! Sunt mare, zise el. Nici urmă de Boșcodeală și se întoarse pe partea cealaltă. Sări din somn și strânse cu putere un colț din cearșaful ce îl acoperea.
– Să știi că am visat! murmură încet și se prăbuși într-un plâns înfundat.
– Nu mai plânge stăpâne, îi zise Vasilesco la ureche, care de ceva vreme făcea de pază la căpătâiul lui.
– Nu plâng bărbate, nu plâng. Mă străbătea așa o emoție!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*