Sentința lui Boșcodeală răscolește din temelii Cartierul Orizont

Unde duce înfumurarea și prostia
60 de miliarde pentru lipsa de folosință a terenului și un Cartier croit fără cap

Zâmbetul strâmb al primarului Constantin Boșcodeală, bucuros că a scăpat de pușcărie, a înghețat brusc când a fost sunat și informat asupra consecințelor soluției date de Tribunalul Dâmbovița. Terenul din Cartierul Orizont se întoarce la Stațiunea de Cercetare Legumicolă și A.D.S. după anularea procesului-verbal nr.15625/19.11.2001, emis de O.C.A.O.T.A Buzău, în baza Ordinului Prefectului nr.146/24.07.2001, astfel încât Primăria Buzău nu mai are niciun drept asupra terenului.
Ce se întâmplă cu oamenii care au cumpărat aici? Ce vor face adevărații proprietari ai terenului de sub construcții?
Sunt întrebări asupra cărora vom încerca să răspundem, așa cum am încercat și în urmă cu 10 ani când am declanșat un adevărat uragan împotriva noastră. Boșcodeală se bătea cu pumnul în piept că are justiția la degetul mic și ceilalți mă târau prin tribunale. Dacă ar fi fost oameni cu capul pe umeri, ar fi chibzuit încă de atunci și în loc să-și angajeze avocați cu onorarii babane care i-a dus de nas, mai bine căutau o soluție legală, astfel încât să fie la adăpost atât ei, dar și oamenii care au cumpărat case în cartierul Orizont.

Croială proastă
Soluția dată de Tribunalul Dâmbovița în dosarul ”Orizont” era cunoscută pe piața media locală încă din anul 2009 când se contura un scandal fără precedent în care era implicat marele afacerist local, Ionel Gagu și primarul Constantin Boșcodeală. Încă de atunci, dezvoltatorul imobiliar știa că nu va face parte din lista celor trimiși în judecată, precum și faptul că fapta se va prescrie până la judecarea pe fond. Nu era mama Omida și nici cititor în stele, omul era bazat. A rămas în lupta cu justiția primarul Constantin Boșcodeală care a crezut că face afacerea vieții sale, plantând Cartierul Orizont mai aproape de podul de la Mărăcineni, în loc să fie amplasat în livada de duzi din Bariera Ploiești. Nu se știe dacă acel amplasament nu ar fi fost mult mai indicat pentru un cartier select, decât în aglomerația de la pod, unde traficul infernal face aproape imposibilă ieșirea din Cartier în orele de vârf. Nu mai spunem de accidentele petrecute aici, și lipsa mijloacelor de transport în comun. Sunt multe alte incoveniente pentru locatarii din acest Cartier ce se vrea unul scump, fără să mai punem în discuție faptul că fundația acestui edificiu în totalitate lui este una șubredă și nu vorbim la figurat. Cartierul Orizont este amplasat pe fostul prund al Buzăului, brăzdat de firicele de apă și țevi de irigații uitate prin pământul nisipos. La un moment dat legumicultorii au rămas fără apă pentru că un Dorel astupase canalul de irigații din amonte pentru a face loc unui bloc. Dar oamenii s-au descurcat și cu Inspecția în Construcții, s-au descurcat și cu utilitățile și cu revendicatorii și cu judecătorii, dar cu solul nisipos e greu să se descurce și este greu de anticipat cum se vor mișca blocurile la un cutremur. Probabil vor rezista, pentru că nu sunt așa de înalte.
Cel mai câștigat a fost Ion Vasile
Pe lângă fostul primar, Constantin Boșcodeală, buni de plată mai sunt și foștii directori de la Stațiunea de Cercetare și de la Cadstru, Nicolae Trandafir, respectiv Viorica Stana. Cei doi sunt oamenii lui Ion Vasile, fostul lider P.S.D., cel care numea în funcții și dicta tot ceea ce se întâmpla în județul Buzău. La ultima păruială dintre Boșcodeală și Ion Vasile, înainte de trimiterea în judecată a dosarului penal, dezvoltatorul imobiliar a avut o poziție foarte grijulie față de fostul senator, astfel încât acesta să nu-și susțină plângerea, chiar dacă nu a recunoscut niciodată că este opera lui. Ca un făcut, dintr-o dată senatorul Ion Vasile a găsit printre vii legătura cu bani cu care a achiziționat un cabinet medical în selectul Cartier Rezidențial și tot așa subit a ieșit din viața publică mustăcind pe la ușile altui partid aflat în derivă.

Dispune anularea procesului-verbal
Desfășurarea procesului a fost una destul de anevoioasă. Experți și interpreți, părți civile și vătămate și-au dat mâna în atingerea obiectivului propus și au reușit. Faptele s-au prescris și uite așa Boșcodeală a scăpat de necaz. O condamnare cât de mică l-ar fi adus în spatele gratiilor, dar decizia nu este una definitivă.
Inculpații au scăpat de pedeapsa cu închisoarea, dar sunt obligați în solidar la plata sumei de 5.352.864 lei, către Stațiunea de Cercetare, cu dobânda legală și suma de 531.062 lei către Agenția Domeniilor Statului pentru lipsa de folosință a terenurilor din proprietatea sa.
Dar ceea ce este mai grav în această decizie este faptul că instanța a dispus anularea procesului-verbal nr.15625/19.11.2001, emis de O.C.A.O.T.A Buzău, în baza Ordinului Prefectului nr.146/24.07.2001 care are consecințe dintre cele mai dezastruoase pentru dezvoltatorul imobiliar, dar și pentru actualii proprietari din Cartierul Orizont.
Și asta pentru că proprietatea asupra terenului trece de la Primăria Buzău la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, respectiv la A.D.S. Altfel spus, toate locuințele de aici sunt edificate pe terenul altuia chiar dacă constructorul a fost de bună credință. Acum se explică faptul că la un moment dat, un proiect de hotărâre promovat la nivelul Primăriei Buzău pentru vânzarea terenurilor către actualii proprietari de locuințe în faimosul Cartier a fost scos de pe ordinea de zi, fără nicio explicație.
Dar așa cum spuneam, decizia nu este una definitivă.

Ca o ironie, moștenitorul terenurilor din Cartierul Orizont ceruse un preț de un milion de euro pe tot terenul, dar a fost refuzat și nici nu i-au fost restituite terenurile. Cât despăgubirile de azi!

revenim !

Be the first to comment on "Sentința lui Boșcodeală răscolește din temelii Cartierul Orizont"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*