”La Securei” Sezon nou – Episodul 1 Când ”Șarpele” se îndrăgostește subit

Toți îi știu de frică mai marelui conducător supranumit ”Șarpele”. Nimeni nu mișcă în front la fel cum nimeni nu îndrăznește să pună la îndoială judecata lucidă a acestui mare om. Astăzi, însă s-a întâmplat ceva și la marea adunare de ”La Securei”, Șarpele nu mai era lucid. Era îndrăgostit! Mai bine zis, era cu mintea tulbure și gândurile plecate către o fată frumoasă de care s-a îndrăgostit subit.
Nesov, comandantul supranumit Nesov-Banditul tocmai ce-și sorbea paharul de apă cu lămâie când surprinse în raza sa de acțiune un mesaj codat din care se înțelegea clar intenția transmițătorului. Se uită în zare și îl sprapuse pe țintă pe Șarpe. Marele Șarpe picat descoperit în plasa marelui Nesov- Banditul. Picase pe tehnică!
– Te-ai ars, îi zise Nesov Șarpelui, care înghiți în sec, privind ca hipnotizat la paharul cu apă cu lâmâie ce se scurgea acum în gâtlejul Banditului.
– Ce-ai zis, mă, îngână Șarpele! Cu mine vorbești?
– Cu tine, mărite Șarpe, te cam bâlbâi și dai rateuri ca un prostănac. Ce ai pățit?
– Ce să pățesc Nesov, spuse Șarpele cu jumătate de glas și se apropie prietenos de Bandit. M-am îndrăgostit.
– Ești nebun? îl întrebă Nesov. La vârsta ta? Nici în câmpul tactic nu te mai primesc ăștia și tu vrei femei, iubire, ce-i cu tine?
– Nu știu, bine nu este, dar până nu-mi duc idila până la capăt nu mă pot opri.
– Te rog să te oprești. Îți ordon să te oprești. Te implor să te oprești. Te joci pe un teren interzis și nu este bine. Eu atâta am avut de spus. De acum încolo nu mai răspund pentru faptele tale. Te-am informat, te-am îndrumat, te-am avertizat, tu ești singurul care iei decizia. Se ridică și plecă cu spinarea plecată ca un om foarte obosit de muncă și griji.
Șarpele își întinse picioarele pe sub canapea și privea fix într-un punct cu un zâmbet tâmp pe față.
Consilierul Poporului tocmai ce intră în cârciumă și prinse a desăvârși ritualul său zilnic de ”baie de mulțime”. S-au salutat , s-au îmbrățișat, s-au pupat ca și cum acum se întâlneau după o despărțire de 1000 de ani și în sfârșit se calmă fiecare la locurile lor. Veni lângă Șarpe, care privea în același punct fix și nu schiță niciun gest de prietenie la apropierea sa. Consilierul era descumpănit. Nu știa ce poziție să adopte în această situație nemaintâlnită până acum în planul tactic. Îl abordă frontal:
– O apă cu lâmâie pentru marele Șarpe, strigă acesta către barman. Să fie de calitate, că nu mă uit la bani, mai strigă el și se căută prin buzunare.
Planul său a mers și după o clipă de ezitare, Șarpele se ridică în picioare și cei doi se îmbrățișă.
– Ce ai pățit ? îl întrebă Consilierul Poporului văzându-l atât de supărat.
– Nimic, nimic, răspunse repezit Șarpele și se retrase pe canapeaua sa, așteptând către bar să-i vină băutura comandată de prietenul său. Din colțul întunecat tuși cu înțeles Micul Procuror, căutând să atragă atenția auditoriului.
– Vrea cineva să-mi spună<și mie cam care este distanța de la Belgrad la Londra? - Pe sus sau pe jos, îl întrebă Șarpele care prinse creionul de pe masă și trase o linie dreaptă pe rebusul din fața sa. - Cu avionul, preciză Micul Procuror. - 1.691 de kilometri răspunse mecanic Șarpele, de parcă ar fi citit de pe un calculator. - De unde știi? întrebă Micul Procuror puțin agresiv în glas. - Scrie pe rebus, zise Consilierul Poporului râzând. Micul Procuror se retrase în colțul său analizând metodic imaginile reținute cu paginile din rebus și continutul lor. Nu înregistrase această informație, astfel încât nu o poate reține decât ca fiind eronată. Făcu un salt în față și dispăru pe ușa barului fără a spune nimic. Șarpele râse în urma sa și îi șopti barmanului. - Să nu mai scoți acest rebus din sertar până săptămâna viitoare. Folosești rezerva. - Am înțeles șefu, îi răspunse barmanul după ce-i lăsă paharul cu apă pe masă. Se retrase și îi lăsă pe cei doi prieteni singuri uitându-se adânc unul în ochii celuilalt. - Ești îndrăgostit, îi spuse Consilierul Poporului! -Da, frate, sunt îndrăgostit. _ Se vede de departe și te sleiește de puteri. Să-ți iei liber astăzi, să nu te expui. - Am înțeles, îi răspunse Șarpele. Consilierul Poporului ieși din bar. Parcurse câțiva pași când se opri brusc pentru a-l evita pe Micul Procuror care stătea în drum repetând cu voce tare continutul paginilor de rebus aduse azi la bar. Nu era nicio distanță, concluzionă fericit, nu era! - Ba, era, îi zise Consilierul Poporului și îl bătu prietenește pe umăr, mișcându-l din drum. - Ce ți-e și cu materialul acesta uman, se gândi Consilierul Poporului în sinea sa. Se degradează foarte repede și nu mai ai nicio bază pe ei!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*