La Securei ! 2. (pilula de junghi)

Afară toarnă cu găleata, dar atmosfera de La Securei este veselă. De când a trecut tătucul pe aici, spiritele încinse cândva s-au calmat, dar tătucul a adus și provizii și veselia este maximă.
– Costele, ce face mă-ta, îl întreabă Vasile pe taciturnul din fața sa.
– E bine, e bine, răspunse acesta cu vocea tremurândă, căutând să rămână calm la glumele proaste pe care le făcea colegul său.
– Trebuia să spui altceva, Costele, ce dracu ai uitat?
– Bine, bine, îl așteaptă pe tata să vină de la mă-ta, îi zise acesta zâmbind forțat la gluma ce o învățase în școala de gradați.
– Mare ofițer mai erai pe atunci Costele, mare ofițer.
– Da, Vasile, da!
Discuția se întrerupse brusc, pentru că în sală intră un individ suspect. Avea o haină de ploaie lungă cu glugă pe cap. Închise ușa cu grijă, își răsuci privirea prin toată încăperea și se așeză la o masă în colțul cel mai întunecat. Își aruncă gluga pe spate și scoase din geantă un rebus nou. Îl frunzări filă cu filă și îl aruncă neglijent pe masă ca și când l-ar fi golit de toate secretele sale. Mișcarea îi atrase atenția lui Vasile care nu mai făcuse de multă vreme teren. Îl surprinse gesturile leneșe a celui studiat precum și succesiunea corectă a gesturilor sale. Aștepta un contact.
– Hopa, zice Vasile, ciupind-ul de mână pe Costel. Tu vezi ce văd eu, Costele?
– Văd, Vasile, văd. Și mai văd că tu nu mai ai răbdare și te cam agiți. Răbdare, Vasile, răbdare!
Intrusul nostru tocmai ce și-a scos un pachet de țigări pe masă. Erau un pachet de Dunhill albastru lung și se căznea să scoată o țigară. Gestul său stângaci îi atrase atenția barmanului care se și iți în fața lui.
– Să nu fumați aici! Mergeți afară, că nu-i voie.
Străinul nu zise nimic, dar lăsă pachetul de țigări pe masă ca și cum ar fi vrut să-l enerveze pe barman. Acesta plecase pe după bar și se ocupa de aparatul de cafea. Incidentul trecuse.
– Ai văzut Vasile, spuse Costel, electrizat de gestul țintei. A procedat ca la carte. Să vedem pe cine așteaptă aici!
Nu primi răspuns pentru că Vasile avea o nouă preocupare. Se uita pe geam de unde vedea o mașină ce parca silențios lângă bar. Șoferul se uita prevăzător în toate părțile, deși nu avea în față niciun obstacol și parcarea era aproape goală.
– Ce naiba se întâmplă pe aici? întrebă Vasile puțin iritat, că unele lucruri îi scapă în ultima vreme. Chipuri noi la locul de întâlnire, discuții noi și mai mult, materiale informative necunoscute.
– S-a dat dracu lumea asta Costele, se surprinse spunând, s-a dat dracu și noi nu mai știm nimic din ce se întâmplă în parohia noastră. Stai cu ochii pe ăsta că eu merg afară să văd ceva. Plecă și închise ușa în urma lui.
Costel privea aiurea pe geam după mașina care nu mai reușea să parcheze. Era chiar nervos pe gesturile leneșe ale șoferului. I se strâmbase gâtul de atâta uitat, când dintr-o dată privirea i se îndreptă către noul venit. Era cu un individ la masă cu care vorbea de zor.
– M-am ars, își zise în sinea lui și sări de la masă. Se duse la bar trecând prin fața celor doi. Barmanul trebăluia pe lângă automatul de cafea când se trezi strigat.
– Auzi mă, de unde a apărut ăsta.
– Cine ăsta? întrebă barmanul plictisit. A fost la baie. Stă acolo de un ceas, dinainte să veniți voi.
– Vai de mine, zise Costel și dădu fuga la geam. Dispăruse și mașina și Vasile, șeful și prietenul său. – Vai de mine! Se așeză cuminte la masă și își făcu prima evaluare de urgență. Sunt aici, ținta este în fața mea, ce se întâmplă în afară nu este treaba mea, își spuse în gând Costel, enumerând regulile de aur învățate la școala de gradați. Și fără panică, fără gesturi care să trădeze acest lucru. Scoase pixul din buzunar și căută să cuprindă cu privirea și rebusul din fața sa alături de figurile celor doi. Își activă pixul apăsând pe butonul ascuns care începe să înregistreze imagini și sunete de la masa celor doi. În ureche începu să audă frânturi din conversația celor vizați.
– Și zici că merge și la răceală?, spuse cel venit din toaletă.
– Da, e pastilă de junghi, îi răspunse intrusul și îi strecură un pachețel pe sub masă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*