Bîrlă, negul de sub unghia primarului Toma

Lui Toma i-a ieșit un neg sub unghie. Era negru, gușat, răsfirat, buboș, jegos și dârz ca un arc.
Parcă e făcut din arcuri de camion, foaie peste foaie, se gândea într-o seară primarul. L-a botezat Bîrlă și până când va putea să meargă la un medic, să-i scoată arătarea de sub unghii se hotărâse să-l suporte așa. Numai că ce făcea derbedeul! Când îi era somnul mai drag, nenorocitul de neg, se lovea oarecum întâmplător de cearceaf. Îl durea de-l seca la ficați. Sărea din somn și lua disperat drumul băii de unde venea tot într-un suspin. De se punea la masă, nemernicul de neg se agăța de dumicat și îl seca la suflet. Lăcrima și înghițea printre lacrimi căutând să nu perturbe liniștea celorlalți. De se scărpina la spate sau își încheia pantalonii la prohab, Bîrlă sărea de sub unghie și lovea puternic ca și cum ar fi vrut să vadă minunea cu ochii lui. Și uite așa viața primarului Toma s-a transformat într-un chin prin coabitarea acestuia cu Bîrlă. La birou i-a spus slugii sale, a cărui nume este mai bine să-l trecem sub tăcere.
– Am mari necazuri cu Bîrlă, zise primarul supărat, ca răspuns la privirea întrebătoare a servitorului.
– De ce conașule, a venit pe aici? întrebă sluga care nu a înțeles din prima, aluzia primarului.
– Cu negul de sub unghie, pramatie, mai zise Toma și închise ușa cu putere, ca nu cumva vorbele sale să iasă pe geam.
S-a chinuit bietul primar mult și bine. A fost și la doctor, dar nici ăsta nu a avut leac. I-a dat o soluție să-i pună în cap și după două săptămâni ar putea scăpa de Bîrlă. N-a mai suportat!
Într-o dimineață a format un număr de telefon al unui subordonat. Negul de sub unghie s-a umflat în pene chiar când apăsa ultima tastă și în loc de prietenul său, l-a sunat pe cel mai înfocat ziarist care din ”făcăleț” nu-l slăbește deloc. Chiar omul lui Bîrlă. De ciudă, după ce i-a dat binețe și ăsta l-a înjurat, primarul a dat fuga la garaj. A găsit cleștele cu care lega sârma la căruțe să-și pună emblema de Țintești și l-a înfășcat cu putere. Și-a prins degetul în menghină și cu cleștele l-a apucat de capul zemos, bubos și scârbos al negului jegos. A strâns tare și a tras. S-a împotrivit puțin, dar a sărit de sub unghie într-un șuvoi de sânge întreaga drăcovenie. Un neg lung, subțire și zemos șiroind de sânge cald de primar. L-a luat și l-a aruncat pe ciment. Nu a putut răbda și de durere l-a strivit sub talpa pantofului.
– Na, să fii tu al dracului de Bîrlă jegos, ar fi spus primarul, după cum ne-a povestit un cetățean care trecea tocmai atunci cu bicicleta prin fața porții sale. Și uite așa, se pare, că a scăpat primarul de negul cel puturos numit după mintea sa, Bîrlă. Bîrlă cel scârbos.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*